Ένα χορευτικό ταξίδι ξεκινά: Συμβουλές για την επιλογή της σωστής σχολής χορού για το παιδί σας

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε μια σχολή χορού για το παιδί σας. Όσο ψάχνετε στο διαδίκτυο για μια σχολή χορού, τόσα περισσότερα ερωτήματα θα γεννηθούν.

Ερωτήσεις όπως:

Έχουν καλή φήμη;

Είναι οι δάσκαλοι χορού καλά καταρτισμένοι;

Πόσο καιρό λειτουργεί η σχολή;

Υπάρχουν κριτικές στο διαδίκτυο από παλιούς μαθητές και γονείς;

Σε αυτό το άρθρο προσπαθήσαμε να καλύψουμε κάποιες από τις πιο βασικές απορίες με την ελπίδα να βοηθήσουμε:

  • Ασφάλεια στην εκπαίδευση

Είναι υψίστης σημασίας. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας βρίσκεται σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον, με εξειδικευμένους καθηγητές και κατάλληλο εξοπλισμό. Το επόμενο πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι μία σχολή χορού με πολλαπλά επίπεδα εκπαίδευσης, ώστε το παιδί σας να μπορεί να προοδεύσει με το δικό του ρυθμό και να μην αναγκαστεί να πιεστεί σε τέτοιο βαθμό που να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. Καλό είναι επίσης τα επίπεδα να είναι διαχωρισμένα ανάλογα με τις ηλικίες. Ένα τμήμα με ενήλικες δεν είναι καλό να συμπτυχθεί με ένα αντίστοιχο παιδικό τμήμα διότι φυσικά υπάρχουν άλλες ανατομικές δυνατότητες για κάθε ηλικία, ειδικά όταν μιλάμε για μία απαιτητική τέχνη όπως το μπαλέτο. Θα το καταλάβετε εύκολα, βλέποντας στην ιστοσελίδα τους το αναρτημένο πρόγραμμα που θα αναγράφει για παράδειγμα: μαθήματα μπαλέτου για ενήλικες και μπαλέτο για παιδιά.

Dance School Ballet Arts Liza Kyriakidou Glyfada Athens.
Ballet Arts Dance Studio in Athens Glyfada
  • Πόσα χρόνια λειτουργεί η σχολή;

Εάν η σχολή χορού έχει καλή φήμη, είναι πιθανό να υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και να χαίρει σεβασμού στην κοινότητα του χορού. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι καταδικάζουμε μια νέα σχολή χορού μόνο και μόνο επειδή είναι καινούρια στο χώρο. Ακόμα κι αν είναι καινούρια, μια σχολή μπορεί να αποτελείται από άρτια εκπαιδευμένους δασκάλους και να πληροί όλα τα κριτήρια. Όμως, αν μια σχολή υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει η δυνατότητα έρευνας από πλευράς σας όπως μαθητές που ακολούθησαν επαγγελματικές σπουδές χορού ή κάποιες καλές κριτικές στο διαδίκτυο για παράδειγμα.

  • Η σχολή χορού σε δράση

Μια καλή σχολή χορού εκτός του ότι προσφέρει μαθήματα για άτομα όλων των ηλικιών, θα είναι ανοιχτή στο κοινό, φυσικά κατόπιν ραντεβού για να μην υπάρξει συνωστισμός. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα σε εξέλιξη, ώστε να έχετε μια αίσθηση για το αν είναι το κατάλληλο μέρος για το παιδί σας. Ο καλύτερος τρόπος για να κρίνετε μια σχολή χορού είναι να παρακολουθήσετε τους μαθητές σε δράση. Μπορείτε να καταλάβετε πολλά παρατηρώντας μαθητές διαφορετικών ηλικιών, από νήπια έως εφήβους, και το επίπεδο της εμπειρίας τους. Αν ενδιαφέρεστε να εγγράψετε το παιδί σας σε μια συγκεκριμένη σχολή, ρωτήστε για την πολιτική της σχετικά με την τοποθέτηση και την εξέλιξη των μαθητών. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε τους δασκάλους και τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με τους μαθητές τους. Ένας καλός δάσκαλος χορού θα πρέπει να γνωρίζει πώς να δουλεύει με όλα τα επίπεδα ικανοτήτων και εμπειρίας.

  • Σεβασμός για το παιδί

Οι δάσκαλοι σέβονται τους μαθητές τους; Τους αντιμετωπίζουν με ευγένεια και κατανόηση; Μήπως υπάρχουν κανόνες που επιβάλλονται στους μαθητές οι οποίοι φαίνονται παράλογοι ή άδικοι; Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα είναι χαρούμενο όταν θα πηγαίνει στα μαθήματα μπαλέτου ή στα μαθήματα χορού γενικά κι έτσι δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στο γεγονός ότι θα του παρέχεται τεχνική εκπαίδευση. Μέσα από τα μαθήματα οποιουδήποτε είδους χορού, το παιδί σας θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί και συναισθηματικά. Μιλήστε με τους καθηγητές πριν καταλήξετε στην εγγραφή και βεβαιωθείτε ότι έχετε να κάνετε με ανθρώπους που μιλάνε με ευγένεια και ήθος.

  • Σχολή χορού αναγνωρισμένη από το κράτος

Πολύ σημαντικό! Οι σχολές χορού πρέπει να έχουν άδεια από την Περιφέρεια. Αυτό βεβαιώνει ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι καταλληλότητας ως προς τις υποδομές και διάφορες άλλες προϋποθέσεις όπως έχουν οριστεί από την κείμενη νομοθεσία και έχουν έτσι το δικαίωμα από το κράτος να διδάξουν. Να ζητάτε πάντα από τη σχολή την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της περιφέρειας.

  • Έλεγχος από επίσημο φορέα για την ποιότητα της διδασκαλίας

Όταν αναζητάτε σχολές χορού στην περιοχή σας, προσπαθήστε να βρείτε μια σχολή που είναι διαπιστευμένη από έναν εθνικό οργανισμό, όπως για παράδειγμα η Βασιλική Ακαδημία Χορού (RAD – Royal Academy of Dance). Αυτοί οι οργανισμοί έχουν αυστηρά κριτήρια για τη συμμετοχή τους και απαιτούν από τις σχολές να τηρούν τα πρότυπά τους για την εκπαίδευση στο χορό. Αποτελούν επίσης έναν εξαιρετικό τρόπο για να ελέγξουν οι γονείς την ποιότητα της σχολής χορού του παιδιού τους. Μπορείτε να μάθετε ποιες σχολές είναι μέλη αυτών των οργανώσεων επικοινωνώντας απευθείας μαζί τους ή ελέγχοντας τις ιστοσελίδες τους. Η RAD είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος οργανισμός και η διαπίστευσή της αποτελεί ένδειξη ότι το σχολείο έχει ανταποκριθεί σε αυστηρά πρότυπα ποιότητας.

  • Πιστοποιημένοι δάσκαλοι χορού

Οι καλύτερες σχολές χορού θα διαθέτουν επίσης διπλώματα και πιστοποιητικά των δασκάλων τους, τα οποία δείχνουν ότι είναι καταρτισμένοι στον τομέα τους. Θα πρέπει να αναγράφονται τα διαπιστευτήρια των καθηγητών τους στον ιστότοπο της σχολής ή στο φυλλάδιο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν απαιτούν όλες οι σχολές χορού από τους δασκάλους τους να είναι πιστοποιημένοι, οπότε εναπόκειται σε εσάς ως γονέα να βεβαιωθείτε ότι ο δάσκαλος του παιδιού σας έχει αυτά τα προσόντα. Οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι αποτελούν ένδειξη ποιότητας, επειδή έχουν υποβληθεί σε αυστηρή εκπαίδευση και μπορούν να προσφέρουν στο παιδί σας μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Αφήστε μια απάντηση