Ξεκλειδώνοντας τη Χάρη: Τα εκπληκτικά οφέλη του μπαλέτου

Σε αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσουμε για τα οφέλη του μπαλέτου. Μέχρι το τέλος του άρθρου θα έχετε καταλάβει, για όσους δεν το γνωρίζουν, ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το μπαλέτο το πιο διαδεδομένο είδος χορού.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο άρθρο «Ιστορία του μπαλέτου», η τέχνη αυτή έκανε την εμφάνισή της πολύ νωρίς, κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Αναγέννησης. Αυτό, και άλλα στοιχεία όπως η μουσική του και το γεγονός ότι αποτελεί βάση για τα περισσότερα είδη χορού, κατατάσσουν το μπαλέτο στις κλασσικές τέχνες. Από έναν κατάλληλα καταρτισμένο δάσκαλο ή δασκάλα μπαλέτου λοιπόν, το παιδί θα αποκτήσει και την ανάλογη κλασική παιδεία.

Όλοι μας βλέπουμε τα γεμάτα χάρη σώματα των χορευτριών μπαλέτου αλλά και τα μυώδη σώματα των χορευτών, με θαυμασμό. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιον λόγο είναι τόσο όμορφα τα σώματά τους; Το μπαλέτο, μέσα από την μακροχρόνια εκπαίδευσή του χαρίζει ακόμα και εκτός της αίθουσας χορού μια σωστή στάση σώματος και πολύ δυνατούς μύες, οι οποίοι όμως είναι λεπτοί και κομψοί. Οι μαθητές που κάνουν για χρόνια μπαλέτο έχουν ήδη αποκτήσει λίγη από αυτή την χάρη και τη δύναμη. Αλλά δεν είναι μόνο η σωστή στάση και η μυϊκή δύναμη που κάνει τα σώματα των χορευτών τόσο καλαίσθητα. Η χρόνια έκθεση του μαθητή μπαλέτου, μέσα στην αίθουσα με τους καθρέφτες, τον έχουν εκπαιδεύσει κατάλληλα ώστε να κινείται με σιγουριά όπου κι αν βρίσκεται, γιατί αυτό έχει μάθει. Αυτή η σιγουριά προσθέτει χάρη και ομορφιά.

Έπειτα, η ευλυγισία που αποκτά το παιδί μέσα από τις ασκήσεις μπαλέτου και μέσα από την Progressing Ballet Technique, εξασφαλίζει συνδέσμους, οι οποίοι έχοντας αποκτήσει δύναμη και ελαστικότητα, αποτρέπoυν τελικά τους τραυματισμούς. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην κατηγορία “Progressing Ballet Technique” της ιστοσελίδας μας.

Μάθημα κλασικού μπαλέτου επίπεδο Advanced 1 στη σχολή χορού Ballet Arts Liza Kyriakidou Γλυφάδα. Δασκάλα χορού Tereza Brown Fournarakou
Classical Ballet level Advanced 1 of RAD System at Ballet Arts Athens. Teacher Tereza Brown Fournarakou

Δεν μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην αυτοπεποίθηση που αποκτούν τα παιδιά, αφού περνώντας από το ένα επίπεδο στο άλλο κάθε χρόνο, βλέπουν τα επιτεύγματά τους. Κατανοούν ότι πίσω από την υπέροχη χάρη που χαρίζει το μπαλέτο, κρύβεται σκληρή και επίμονη δουλειά….και τα παιδιά το γνωρίζουν. Επίσης, το κάθε τμήμα αναπτύσσει μία δυναμική μέσα από την αλληλεπίδραση των παιδιών και αυτό ανεβάζει το ηθικό τους αφού όλα έχουν έναν κοινό στόχο: να εκτελέσουν σωστά τις κινήσεις, μια δραστηριότητα που απαιτεί την χρήση πολλαπλών ικανοτήτων ταυτόχρονα.

Η πειθαρχεία που απαιτεί το μπαλέτο, είναι επίσης αξιοσημείωτη. Διαμορφώνει τον χαρακτήρα των παιδιών και τα μαθαίνει να μην παρατάνε τους στόχους που έχουν θέσει. Το μπαλέτο είναι η τέλεια ευκαιρία, για να μάθει ένα παιδί τον τρόπο που θέτουμε στόχους, αφού για να εκτελέσεις μια πολύπλοκη άσκηση πρέπει πρώτα να εκτελέσεις ολόσωστα όλες τις μικρότερες κινήσεις που θα σε οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέτει λοιπόν πρώτα μικρούς στόχους και, αφού τους πετύχει, βάζει πλώρη για έναν μεγαλύτερο στόχο. Με αυτόν τρόπο προωθείται ταυτόχρονα και το ομαδικό πνεύμα αφού υπάρχει κοινός στόχος για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.

Όποιος χορεύει, γνωρίζει ότι μέσα από τον χορό συνδεόμαστε με τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο προσωπικός τρόπος που εκτελεί το κάθε παιδί τις χορευτικές κινήσεις, είναι ουσιαστικά η δημιουργική του έκφραση. Αυτή η έκφραση είναι θεραπευτική αφού είναι γνωστό ότι ενισχύει την πνευματική υγεία. Να αναφέρουμε εδώ και την πνευματική χαλάρωση που προσφέρει η κλασσική μουσική και η προσήλωση σε μια προσπάθεια.

Οι ασκήσεις μπαλέτου επίσης, ενισχύουν τη μνήμη και την ευστροφία λόγω της πολυπλοκότητάς τους. Οι μαθητές καλούνται να θυμούνται κινήσεις με κάθε λεπτομέρεια. Οι λεπτομέρειες αφορούν στην κίνηση του κεφαλιού, στην κατεύθυνση του σώματος, στα χέρια και στα πόδια τους και ταυτόχρονα στη χρήση της σωστής τεχνικής που έχουν μάθει ανάλογα με το επίπεδό του κάθε μαθητή. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά μαθαίνοντας από μικρή ηλικία το σώμα τους, ξεκινώντας να ξεχωρίζουν το δεξιά από το αριστερά, αρχίζουν αργά αλλά σταθερά να εκτελούν και πιο πολύπλοκες ασκήσεις.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα οφέλη του μπαλέτου εκτείνονται πολύ πέρα από τη σχολή χορού. Από τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ευεξία μέχρι την αυτοέκφραση και την προσωπική ανάπτυξη, το μπαλέτο προσφέρει μια ολιστική εμπειρία για τα παιδιά. Θα θέλαμε τέλος να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η επιλογή του σωστού δασκάλου ή δασκάλας που μπορεί να καθοδηγήσει το ταξίδι του παιδιού σας με γνώση και αγάπη. Δεν είναι ντροπή να ζητάμε το πτυχίο των δασκάλων όταν πηγαίνουμε να εγγράψουμε το παιδί μας σε μια σχολή χορού. Είναι υποχρέωση του γονέα να επιλέγει για το παιδί του τον πιο άρτια καταρτισμένο δάσκαλο που γνωρίζει.

Αφήστε τη μεταμορφωτική δύναμη του μπαλέτου να πυροδοτήσει το πάθος του παιδιού σας και να απελευθερώσει τις δυνατότητές του για μια ολόκληρη ζωή.

Αφήστε μια απάντηση